Rólunk

A lemezen játszó zenészek és énekesek felkérésemre álltak össze erre az alkalomra. Zeneakadémiai diplomakoncertemen játszottunk együtt először 2014-ben, majd 2018-ban örömmel vállalták ismét a közös muzsikálást. Egytől egyig kiváló zenészek és énekesek:

  • Benkő Dóra Rózsa – énekes – korábban sokat énekelt zenekarommal, az Ágas-bogassal,
  • Enyedi Ágnes – énekes – és Enyedi Tamás – cimbalmos – bonchidai nagyszülők leszármazottai,
  • Fekete Márton ‘Kispuma’ – brácsás – a Zeneakadémiai kamaraórákon muzsikáltunk együtt,
  • Halmos Attila – hegedűs, énekes – tanártársam és barátom,
  • Lelkes Andris – nagybőgős – barátom,
  • Huszthy Bálint – brácsás – saját fiam.

A próbák folyamán igyekeztünk minél jobban megközelíteni az eredeti zenészek hangzásvilágát. A próbákat piliscsabai családi házunk konyhájában és teraszán tartottuk, otthonosan vidéki hangulatban. Az eredeti (adatközlő) felvételeket a HANGOK címszó alatt lehet meghallgatni.

Több muzsikus barátom szegezte már nekem a kérdést: „Miért nem veszel föl egy bonchidai lemezt?” Nem gondoltam, hogy valaha könyvet írok, sem nem lemezt adok ki belőle. Ezzel 10 évig vártam, most megért a helyzet.

Első kérésre vállalták a zenészek a közreműködést, segített egész családom, barátaim a Piliscsabai Táncház Egyesületből, művészbarátaim, a grafikus, fotós, zenetudós és még sokan mások. Az NKA pályázatán nyertünk támogató összeget. Próbateremnek a családi házunk szolgált; a felvételre a Pannónia Stúdió legjobb termét kaptuk és még sorolhatnám.

Szándékom a teljesség a „teljesség igénye nélkül”, az igazság, őszinteség, szépség és egység volt. Befejezni nem, csak abbahagyni lehet ezt a témát. El kellett készüljön e kiadvány. Bizonyára lesz majd más, aki tökéletesíti a leírtakat.

Hálás köszönetet mondok mindenkinek, aki segítette munkámat!

Ocskay RitaEnyedi Ágnes

népi ének előadóművész-tanár

1986-ban születtem Erdélyben, Gyergyószentmiklóson. Székesfehérváron nőttem fel, itt kezdtem népzenével foglalkozni Vakler Anna növendékeként. Az éneklés mára életemet meghatározó hivatássá vált. Vakler Anna mellett mesteremnek tekintem a nemrég elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-díjas népzenekutatót.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-néprajz szakán végeztem, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán szereztem népi énekes előadóművészi és tanári diplomát. Jelenleg az egyetem óraadó tanáraként dolgozom, emellett a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a martonvásári Művészeti Iskola népi ének tanára vagyok.

2008 óta rendszeresen gyűjtök népdalokat erdélyi és moldvai falvakban.

2009-ben jelent meg szólólemezem a Fonó Budai Zeneház kiadásában “Gerlemadár szerelmével. Erdélyi magyar népzene” címmel, melyen számos kiváló zenész kísér. A magyar vonós népzenét játszó Magos Együttes és a moldvai csángó népzenét játszó Tázló Együttes énekese vagyok. Emellett a Magyar Állami Népi Együttesben és a Duna Művészegyüttesben meghívott szólistaként is alkalmilag közreműködöm. Rendszeresen koncertezem együtt Salamon Soma furulyás-harmonikással és Enyedi Tamás cimbalmossal duó, illetve trió formációkban.

2009-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést,

2011-ben Junior Prima díjas lettem.

2016 márciusában mutattam be először „Édesanyám sok szép szava. Enyedi Ágnes gyergyói családi kalandozásai” című előadásomat; a műsor zenei anyagát 2018 tavaszán lemezen is megjelentettem.

2017-től „Enyedi Ágnes és a Bandárium” elnevezésű saját zenekaros formációmon is dolgozom.


 

Benkő Dóra Rózsa

népi ének előadóművész-tanár egyetemi hallgató

1991-ben születtem Budapesten. Hat éves korom óta foglalkozom népzenével.

1997-2011-ig jártam az Óbudai Népzenei Iskolába Fábián Évához énekelni, Juhász Zoltánhoz furulyázni és Kobzos Kiss Tamáshoz kobzolni.

2009 januárjában átjelentkeztem a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szaközépiskolába. Ezekben az években Bodza Klára, Raksányi Boglárka, Pál Eszter és Agod Alíz tanítottak és többször énekeltem a piliscsabai Ágas-bogas együttessel.

2008 óta Jelenczki István több dokumentumfilmjében énekelek.

2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatója lettem. 2014-ben pedig átjelentkezett az éppen induló osztatlan képzésre, ahol a népzeneelmélet szakpárt választottam az ének mellé. Tanáraim Vakler Anna, Papp Ágnes, Bárdosi Ildikó, Juhász Réka, Guessous Majda Mária, Maczkó Mária és Szvorák Katalin.

Jelenleg Tatabányán élek férjemmel és három kis gyermekünkkel.


  

Halmos Attila

népzenész, zenetanár

1969-ben születtem Budapesten. 1984-ben kezdtem el népzenét hegedülni. Előtte 8 évig jártam zeneiskolába. Apám Halmos István népzenekutató. A Muzsikás, a Téka és az Ökrös meghatározó zenekar volt az életemben. 1989-től 5 évig muzsikáltam a Bartók Táncegyüttesnek. 1985-ben voltam először Erdélyben, Széken. Azóta úgy érzem ott magam, mintha hazamennék.

1986-ban alakítottuk meg Árendás Péterrel a TÜKRÖS zenekart.

1987-től minden TÉKA-táborban megfogadott zenekar voltunk.

1996-tól kezdtem el tanítani Párkányban. 2000-től Piliscsabán.

2007-től éneket is tanítok középiskolában.

2005-ben végeztem a népi hegedű szakot a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnáziumban Vácon, majd 2014-ben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, Egerben ének-zene tanári mesterképzést.


    

Fekete Márton ‘Kispuma’

népzenész, zenetanár

1987. június 8-án születtem Budapesten. Kapcsolatom a magyar népzenével – egy közhellyel élve – már édesanyám hasában elkezdődött. Szerencsésnek mondhatom magam, mert népzeneszerető, hagyományápoló és a magyar népzene- és néptánckultúrát aktívan megélő családba születtem. Édesapám Fekete Antal „Puma”, aki a magyar népi mozgalom ismert és elismert egyénisége. Rokonságom szinte minden tagja zenész, táncos, vagy énekes múlttal rendelkezik.

Népzenei tanulmányaimat már gyermekkoromban elkezdtem az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában, ahol keresztapám, Okos Tibor volt az első brácsatanárom. Vácott folytattam a zenetanulást a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, Blaskó Csaba és Salamon Beáta keze alatt. Itt az ötödik év végén OKJ-s vizsgát is tettem. A konzi után elvégeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakát, ahol Árendás Pétertől tanulhattam.

A 2015/16-os tanévben kezdtem tanítani a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, valamint a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában.

2011-ben, egyik zenekarommal, a Magos zenekarral megnyertük a Folkbeats országos tehetségkutató versenyt, népzenei kategóriában. Ennek fődíjaként, egy öthetes amerikai turnén vettünk részt, ahol 12 ezer kilométert utazva, 28 koncerten népszerűsítettük a magyar népzenét. Rendszeresen kapok meghívást profi együttesektől, pl.: a Magyar Állami Népi Együttestől, vagy a Duna Művészegyüttestől. Több budapesti és vidéki zenekar vendégzenésze vagyok. Többször szerepeltem a Táncház-Népzene és az Új élő népzene lemezsorozatokon. A Magos zenekarral sokadik éve a jobbágytelki tánctábor állandó zenekara vagyunk. Tagja vagyok Zsikó Zoltán zenekarának is, amellyel 2016 októberében New Yorkban játszottunk az ENSZ-ben. 2013 óta Nikola Parov és Herczku Ágnes zenekarában is muzsikálok.

Eddigi munkásságomért 2012-ben Junior Prima díjat kaptam.


     

Huszthy Bálint

nyelvész, olasz-magyar tanár, népzenész

1989-ben születtem Budapesten. Hétéves korom óta zenélek. Hegedűt és kontrát Vizeli Balázstól és Halmos Attilától tanultam, továbbá táborokban, erdélyi adatközlőktől. Olasz-magyar szakos tanárként végeztem a PPKE BTK-n 2014-ben.

Jelenleg a piliscsabai Páduai Szent Antal Gimnázium magyartanára vagyok, emellett olasz nyelvészetből doktorálok a PPKE BTK-n, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos segédmunkatársaként dolgozom. Kutatóként eddig 20 tanulmányom jelent meg, legfontosabb tudományos elismerésem a Pro Scientia Aranyérem.

2004 Ágas-bogas zenekar

Lemezek: Ágas-bogas (magánkiadás, 2009), Gyerekdalok és mondókák (Kilátó Publishing Kft., 2010).

2017 Koccantó zenekar (az Inaktelki Néptánctábor kísérőzenekara)


      

Enyedi Tamás

mérnök, népzenész

1988-ban születtem Kolozsváron. Gyermekkoromban a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában Petrovics Tamásnál kezdtem cimbalmozni, s itt voltam éveken keresztül tagja a Bakony Népzenei Együttesnek, majd a néptáncos éveim után az Alba Regia Táncegyüttes kísérőzenekarának, a Galiba zenekarnak.

A Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem villamosmérnöki diplomát, és az egyetemi évek alatt csatlakoztam a tárnoki Bara Zenekarhoz és a budapesti Magos Együtteshez, amellyel egy népzenei tehetségkutató győzteseként öt hetes észak-amerikai turnén vettem részt, valamint a „Fölszállott a páva” televíziós versenyen az elődöntőig jutottam nővéremmel, Ágival együtt.

Rendszeres közreműködő zenésze vagyok számos erdélyi néptánctábornak, valamint meghívott cimbalmosa több zenekarnak, akikkel bel- és külföldön rendszeresen koncertezünk, táncházakat tartunk és táncegyütteseket kísérünk.


     

Lelkes András

zenész, producer

1973-ban a szó szoros értelmében beleszülettem a táncház-mozgalomba, hiszen az első budapesti táncház megszervezésében a szüleim is részt vettek. Különböző zenei előképzettségeket (klasszikus, jazz- és népzenei) követően blues zenekarban kezdtem, majd a Tükrös zenekarban kötöttem ki. Ma is ez az együttes és a népzene jelenti legfőbb elfoglaltságomat.
Nyári táborokban is tanultam – itt kerültem először kapcsolatba a népzene átörökítőivel, a falusi népzenészekkel.

A közgazdasági egyetemi évek alatt sem szűnt meg kapcsolatom a zenével.

2001-ben megalapítottuk Liber Endrével a FolkEurópa Kiadót, rá másfél évtizeddel, 2016-ban zenei diplomát is szereztem. Ma már a zene tölti ki az életemet, producerként, szervezőként és zenészként. A népzene mellett más műfajokba is bele-bele kóstolok, és a Tükrös mellett más zenekarokban is játszom.

Rita bonchidai felkérésének sem tudtam ellenállni. Bonchida népzenéje ugyanis az egyik legelső hagyomány volt, amely különösen megfogott. S bár az újabb kutatások sokat árnyaltak a település néprajzáról a kezdeti elképzeléseimen, a Bonchida és környéke zenekarainak zenei világa még mindig lenyűgöz.


     

Ocskay Rita

népzenész, zenetanár

1966-ban születtem Budapesten. 9 éves koromban kezdtem hegedülni, majd mélyhegedülni. A zeneakadémiai tanulmányaim végeztével elhagytam a pályát.

Piliscsabára költöztem férjemmel, Huszthy Ádámmal és hat gyermekünk született. Harminc évesen beleszerettem a népzenébe, azóta nem ereszt.

2004 óta Piliscsabán tanítok népzenét a Páduai Szent Antal Iskola zeneiskolájában. Van egy zenekarom, Ágas-bogas néven és a Piliscsabai Táncház Egyesület vezetőségében tevékenykedem népművelőként.

2012-ben újból felvételiztem a Zeneakadémiára, majd 2015-ben végeztem immár népzenetanárként.